Depresyonda dünya genelinde bir artış olduğunu belirten Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, halk arasında “Bugün depresyondayım, bugün çok stresliyim” şeklindeki söylemlerin yaygınlaştığını söyledi. Depresyonun toplumlara göre farklılık gösterdiğini, depresif ruh halinin 15 günden uzun sürmesi halinde uzmana başvurulmasını öneren Tarhan, maskeli depresyon da denilen örtülü depresyonda kişinin depresyonda olduğunun anlaşılmadığını ifade etti. Tarhan, “Kişi dışarıya karşı çok neşelidir. Herkesi güldürür neşelidir ama iç dünyasında farkında olmadan hep güçlü rolü oynar. Dışarıda gülerek, güçlü rolü yaparak içindeki dünyayı gizliyor.” diye konuştu.

 Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, depresyondan korunma yöntemlerine ilişkin değerlendirmede bulundu.

 Depresyon toplumlara göre farklılık gösteriyor

 Depresyonda dünya genelinde ciddi bir artış olduğunu belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Psikiyatrik hastalıklardan örneğin şizofreni görülme oranı Japonya, Türkiye, Amerika’da her yerde aynı olmasına rağmen depresyonda öyle değildir. Depresyonun toplumlarda görülme sıklığının değişebilen özelliği var. Depresyonun çok alt grupları da var. Klinik olarak rastladığımız majör depresyon olarak bilinen klinik depresyonda bütün toplumlarda karşılaşılma oranı yüzde 17 civarında. Yani yüzde 15 ile yüzde 20 arasında değişiyor. Uzamış depresyon ve depresyona yakalanma riski küresel bir artış gösteriyor.” dedi.